Suomen Paras Siideri 2023 on Nude Classic Cider

”Suomalaisen siiderin tyyppiesimerkki” Nude Classic Cider oli kotimaisia siidereitä sokkona arvioineen raadin arvio voittajasta.

Suomalaisen Aidon Siiderin Seura SASS järjesti 10. kesäkuuta järjestyksessä toisen Suomen Paras Siideri -kilpailun. Kotimaiset siiderintekijät ilmoittivat kisaan 50 siideriä, jotka kymmenhenkinen tuomaristo laittoi järjestykseen Ravintolakoulu Perhossa järjestetyssä sokkoarvioinnissa.

Siiderit arvioitiin kolmessa sarjassa: aidot siiderit, maustetut aidot siiderit ja muut siiderit. Kisaan kutsuttiin myös perryt omassa sarjassaan, mutta koska niitä ilmoitettiin vain kolme kappaletta, perryt arvioitiin yhdessä maustettujen siidereiden kanssa.

Tuomariston arvion mukaan kisassa oli tänä vuonna viimevuotista laajempi skaala siidereitä. Erityisesti tuomaristoa ilahdutti, että Suomen Parasta Siideriä päästiin valitsemaan niin helppojen ja juotavien kuin vähän enemmän haastetta tarjoavien, jopa tanniineja ja tallintakuisia aromeja kehittäneiden siidereiden joukosta.

Aitojen siiderien sarjan voittajakolmikkoon ylsivät kolmanneksi sijoittunut Hallonmäen Kuori, toiseksi tullut Nude Strong Cider ja Nude Classic Cider, joka voitti sarjan. Tuomaristo kiitteli sarjavoittajaa valitessaan sen puhdaspiirteisyyttä ja tasapainoa.

Maustetut aidot siiderit -sarja oli Terissaaren juhlaa: mustaherukalla maustettu Miera sijoittui kolmanneksi ja Perry 2022 voitti sarjan. Sarjassa toiseksi arvioitiin Brinkhall Sparklingin Alma Rosé, jonka herkkä väri tulee mausteena käytetystä kotimaisista rypäleistä valmistetusta punaviinistä. Terissaaren Perry on yksi kolmesta tänä vuonna sertifioidusta aidosta perrystä, ja erinomainen esimerkki siitä, mitä kaikkea Suomessa kasvavista hedelmistä voi luoda.

Muut siiderit -sarjan kolmanneksi sijoittui Saimaa Dry Apple. Toiseksi valittiin Teerenpeli Lempi Puolukka. Sarjan voittaja on Brinkhall Sparklingin Normanni, jonka moniulotteinen ja rikas maku syntyy ranskalaisten ja suomalaisten omenoiden yhdistelmästä. Normannia kiitettiin kypsän hedelmäiseksi ja tasapainoiseksi.

Sarjavoittajista valittiin kilpailun päätteeksi Suomen Paras Siideri. Tuomaristo työskenteli koko päivän sokkona, tietämättä siidereistä muuta kuin mihin sarjaan ne on ilmoitettu. Voittajaksi valittua Nude Cider Classicia tuomaristo luonnehti näin:

”Suomalaisen siiderin tyyppiesimerkki. Tämä on benchmark siitä, mitä ”terroir finlandais” on. Ranskalaisiksi emme halua tulla, englantilaisia emme ole, tehkäämme siis puhtaita, raikkaita ja tasapainoisia suomalaisia siidereitä. Voittaja on hyvä, miellyttävä ja monikäyttöinen siideri, joka sopii gastronomiseen käyttöön ympäri vuoden. Omaleimaisuus syntyy suomalaisen omenan kuulaudesta ja aavistuksesta maanläheisyyttä, joka tuo siideriin täyteläisyyttä.”

Tuomaristossa olivat tänä vuona SASSin perustaja Harri Ahola, siiderimaahantuoja Riku Elovainio, panimotuotteiden kategoriapäällikkö Kasper Kukkonen, päätoimittaja Outi Tuomivaara, ravintolapäällikkö Olli-Matti Turunen, ravintolatyöntekijä Esa Paloharju, ravintolatyöntekijä Joni Lommi ja siideriharrastaja Jouni Kröger. Semifinaalivaiheessa tuomaristoon liittyi toimittaja Mariaana Nelimarkka ja finaalissa sitä täydensi toimittaja Anikó Lehtinen.

Suomen Paras Siideri 2023

Aidot siiderit

1. Nude Classic Cider
2. Nude Strong Cider
3. Hallonmäen Kuori

Maustetut aidot siiderit

1. Terissaari Perry 2022
2. Brinkhall Sparkling Alma Rosé
3. Terissaari Miera

Muut siiderit

1. Brinkhall Sparkling Normanni
2. Teerenpeli Lempi Puolukka
3. Saimaa Dry Apple

Suomen Paras Siideri
Nude Classic Cider

Vastaa