Suomalaisen Aidon Siiderin Seuran tiedote
Suomalainen omena jalostuu aidoksi siideriksi – juhlista siideripäivää 3.6. lasillisella!
Kesäkuun 3. on kansainvälinen siideripäivä. Maljajuomaksi ehdotamme suomalaista aitoa siideriä!
Etelä-Suomen omenanviljelyalueille on syntynyt vaivihkaa vahva siiderintekijöiden rintama. 2010-luvun ilmiö on, että kotimaista omenaa käytetään perinteisten siiderimaiden malliin sataprosenttisen omenasiiderin tekemiseen.
Mitä suomalainen aito siideri on?
Aito suomalainen siideri on 100 % suomalaisesta omenasta tehty juoma. Siinä ei ole mitään ylimääräistä.
Suomalaisen Aidon Siiderin Seuran (SASS) määritelmän mukaan siideri valmistetaan käsitellen kotimaista tuorepuristettua omenamehua mahdollisimman vähän. Siihen ei saa lisätä vettä eikä yhtä alkoholiprosenttia vastaavaa määrää enempää sokeria. Tiivisteen käyttö ei ole sallittua.
Keskeistä on omenalajikkeiden valinta ja sopivan sekoituksen löytäminen. Valmistaja voi halutessaan käyttää kotimaisia luonnon raaka-aineita mausteena. Kaikki mitä omenalle on valmistuksen aikana tehty, mainitaan etiketissä, mukaan lukien suodatus tai hiilihapotus.
Tämä on helppo ja luonnollinen tapa tehdä siideriä, ja kikkailematon menetelmä on kasvattanut suosiotaan.
Missä aitoa suomalaista siideriä tehdään?
Suomalaisen aidon siiderin tekijät sijoittuvat sinne, missä omenakin kasvaa: Ykköstien eteläpuolelle. Kuura Cider Fiskarsissa, Paula Achrénin Puutarha Angelniemellä, Lepola Drinks ja Hallonmäen tila Perniössä, Ekta Bryggeri Tammisaaressa, United Gypsies Brewery Lohjalla sekä Nude Cider ja Skärgårdscider Paraisilla.
Terissaari ja Panimoinen & Lemmes sekä siideriä oluen ohessa valmistava Lammin Sahti sijoittuvat hieman pohjoisemmaksi. Terissaaren valttina on Suomen suurimpiin kuuluva luomuomenatarha Akaalla, Panimoinen & Lemmes taas saa vetoapua Lepaan koulutustoiminnasta.
Usealla toimijalla on siiderimyymälä – poikkea paikalle!
Aitoa siideriä on monen tyylistä
Suomalaisen aidon siiderin mittakaava alkaa olemaan huomionarvoinen: tuottajia on 11 ja vaikka kaikille siideri ei olekaan päätuote, on se vähintään merkittävä lisä. Jokainen tekee siideriä tyylillään, kuitenkin suomalaisen aidon siiderin määritelmän täyttäen.
Valmistajien määrän ja siiderisivistyksen kasvaessa tyylikirjokin laajenee. Kotimaiselle omenalle ja aidolle suomalaiselle siiderille tyypilliset piirteet alkavat nousta: kevyt, raikas, hapokas omenaisuus. Suomalainen omena taipuu kuitenkin moneen, ja tiedon ja kokemuksen kasvaessa moni onnistuu omenalajikkeiden ja valmistusmenetelmien valinnassa niin, että siidereistä tulvahtaa vaikutteita monista perinteisistä siiderikulttuureista.
Suomalainen aito siideri on myös ekologinen valinta: se hyödyntää läheltä tulevia raaka-aineita ja tehdään lähellä. Parhaimmillaan omenat tulevat omalta tarhalta.
Tarkista SASS:n kotisivulta päivitetty lista sertifioiduista siidereistä: www.aitosiideri.fi/aito-siideri
Maistiaisia?
Jos kiinnostuit suomalaisesta aidosta siideristä, ole yhteydessä! Tuottajat toimittavat mielellään näytteitä. Petri Halmetoja koordinoi näytteiden toimitusta.
Yhteystiedot
Suomalaisen Aidon Siiderin Seura SASS
Puheenjohtaja Harri Ahola
harrijahola at gmail.com
040 541 6147
Määritelmävastaava Petri Halmetoja
petri.halmetoja at gmail.com
044 527 2825
Viestintävastaava Mariaana Nelimarkka
mariaana.nelimarkka at gmail.com
050 548 9999
Suomalaisen aidon siiderin tekijät:
www.facebook.com/hallonmaentila
www.facebook.com/Skärgårdscider-521898964852210