Siiderin tekijää kiinnostaa, mistä omenalajikkeista saa juomiinsa paljon kaivattuja tanniineja. Yksi hyvä lähde siideriin käytettävän omenamehusekoituksen tanniinipitoisuuden (ja happojen sekä sokeripitoisuuden!) suunnitteluun on Kuopion yliopiston vuonna 2008 julkaisema, Mikko Nissisen ja Harri Kokon kirjoittama ”Pohjoiset hedelmäpuut – lajikekuvaukset”, joka on ladattavissa PDF-tiedostona: http://epublications.uef.fi/pub/urn_isbn_978-951-27-1341-7/urn_isbn_978-951-27-1341-7.pdf
Julkaisussa käytetään tanniineista suomenkielistä termiä parkkihappo. Yleisen brittiläisen käsityksen mukaan hyvissä siideriomenoissa olisi tanniineja 0,2%.
Julkaisun tietojen perusteella seuraavissa Suomessa menestyvissä omenalajikkeissa on mainittu olevan tanniineja
Aljonushka (51-50-27) 0,12%
Altaiskoje rumjanoje 0,133%
Baganenok 0,14%
Dolgo 0,214%
Feniks altaiskij 0,083%
Gornoaltaiskoje 0,217%
Izbrannitsa 0,056%
Moskovskoje zimneje 0,069%
Moskovskoje pozdneje 0,055%
Palmetta 0,11%
Pepinka altaiskaja 0,217%
Ranetka purpurovaja 0,554%
Sergiana 0,059%
Sibirskij suvenir 0,3%
Studentsheskoje 0,072%
Uslada 0,053%
Zavetnoje 0,166%
Omenapuiden saatavuutta voi tiedustella mm. Hirvensalmen taimistolta http://omenapuu.com
Mitä muita tanniinipitoisia Suomessa menestyviä omenalajikkeita tiedät? Eräiden arvioiden mukaan mm. Valkeassa kuulassa on havaittavissa tanniinikomponentti.
One thought on “Missä omenalajikkeissa on tanniinia?”
Moi, kiitos artikkelista. Hyvien siideriomenoiden tanniinisuus on >0,2. Erinomainen tanniini on lajikkeessa Hibernal. Saatavissa myös Hirvensalmelta.
terv Harri Ahola