Aito Suomalainen Siideri -sertifikaatti löi itsensä läpi vuonna 2017

Suomalaisen Aidon Siiderin Seura myönsi vielä joulukuussa kahdelle siiderille Suomalainen Aito Siideri -sertifikaatin. Myönsimme vuonna 2017 viidelle eri siiderinvalmistajalle yhteensä 12 sertifikaattia.

Lammin Sahdin Kottarainen on tuore Aito Suomalainen Siideri, maultaan kuivahko ja vahvuudeltaan 4,7 prosenttia.

Kuura Vintage 2016 sai sertifikaatin Aito Suomalainen Siideri ilman lisämainintoja. Siideriä on valmistettu pieni erä, vajaa tuhat pulloa ja jokunen kegi. Kuura Ciderin siiderintekijä Petri Halmetoja kuvailee siideriään näin:

Siideriin on käytetty vuoden 2016 sadon omenoita, myöhäisiä syys- ja talvilajikkeita, useita lajikkeita kutakin. Osa omenoista on omassa hallussa olleesta tarhasta. Tähän tuotteeseen on valikoitunut korkeampisokerisia eriä, jolloin myös alkoholipitoisuus on korkeampi. Mehu on tuorepuristettu osittain omissa tiloissa ja osittain ostopalveluna muualla. Käynyt lisätyllä hiivalla (eri kantoja) eri erissä. Keväällä sekoitettu yhdeksi eräksi. Kypsynyt rauhassa kesän yli. Pullotettu marraskuussa 2017 ja samalla lisätty hiilihappokäymistä varten omenamehua, josta tuli kaikki lisätty sokeri. Siideri kävi pullossa kuivaksi, lopputuloksena on kevyt hiilihappo. Ei suodatettu, ei pastöroitu. Sulfiittia käytetty alussa sekä kypsymisvaiheessa, jotta tuote pysyy tuoreena, mutta vähäisiä määriä. Alkoholipitoisuus 6,5 % alc vol. Kokonaishapot 5,5 g/l. Jäännössokeri 5 g/l. Samassa yhteydessä täytettiin muutama 20 litran keykeg.

Muut vuonna 2017 sertifikaatin saaneet siiderimöt ovat Paulan Puutarha, Panimoinen & Lemmes ja 3Spirit.

Vastaa